De Batmobile is terug

Geplaatst door Perry Snijders

BMW viert het vijftigjarig bestaan van BMW M met een bijzonder jubileummodel: een reïncarnatie van het model waarmee het in 1972 allemaal begon, de 3.0 CSL. 

Die oorspronkelijke BMW 3.0 CSL is inmiddels een halve eeuw oud en is daarmee inmiddels geen youngtimer meer te noemen. Daarom brengen we het even in herinnering: voordat BMW een eigen motorsportafdeling had, was het aangewezen op tuners als Alpina en Schnitzer — ook voor auto’s die in de autosport werden ingezet. Begin jaren zeventig vond het merk het tijd om daar verandering in te brengen. Voor het eerste model van BMW Motorsport werd echter nog steeds de hulp van Alpina ingeroepen: de kenmerkende twintigspaakswielen verraden het. 

Homologatiemodel

In eerste instantie bouwde BMW Motorsport alleen modellen die daadwerkelijk in de autosport gebruikt werden, plus natuurlijk de homologatiemodellen. In veel autosportklassen moest je een bepaald aantal exemplaren voor straatgebruik gebouwd hebben voordat je ermee mocht deelnemen aan wedstrijden. Dat is ook de reden dat er überhaupt een straatversie van de 3.0 CSL was. Ook de eerste M3, de E30, ontstond bijvoorbeeld op die manier. 

Loodzware SUV

Pas later werd BMW Motorsport omgedoopt in BMW M en ging de (voormalige) motorsportafdeling van BMW zich ook richten op exclusieve topmodellen. Slechts enkele keren kwam er een model op de markt dat exclusief voor BMW M was en waarvan geen ‘doordeweeksere’ variant bestond. Het meest aansprekende voorbeeld daarvan was tot nu toe uiteraard de BMW M1 uit 1978. Dit jaar introduceerde BMW een tweede model dat exclusief voor M was: de BMW XM. Die loodzware SUV werd door BMW gepresenteerd als het jubileummodel van BMW M, tot verbijstering van liefhebbers van sportieve BMW’s uiteraard. 

Tweede jubileummodel

Aan het einde van het jubileumjaar komt er nu een tweede jubileummodel bij: deze nieuwe 3.0 CSL, die (toepasselijk) in een oplage van vijftig exemplaren gebouwd wordt. Helemaal nieuw is het idee niet, want al in 2015 liet BMW de 3.0 CSL Hommage zien, een concept car die gepresenteerd werd op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Toch is het niet die concept car die nu in productie gaat — er zijn talloze kleinere en grotere verschillen aan te wijzen. Ook hier is het even wennen aan BMW’s monstergrille

Reusachtige achterspoiler

Over de techniek van de nieuwe 3.0 CSL heeft BMW nog weinig bekendgemaakt. Wel weten we dat hij slechts 2,9 kilogram per pk hoeft voort te bewegen. Hij is voorzien van de krachtigste zescilinder die BMW ooit leverde, want hij heeft niet minder dan 560 pk vermogen en 550 Nm koppel. Hij geeft zijn kracht lineair af bij toerentallen tot 7.200. Hij is altijd voorzien van achterwielaandrijving, een handbak, Active M-differentieel en carbon-keramische remmen. Bij de originele 3.0 CSL was de reusachtige achterspoiler standaard, maar werd hij meegeleverd in de kofferbak; in sommige landen was het niet toegestaan om met die vleugel te rijden. Desondanks leverde die spoiler de CSL de bijnaam Batmobile op. Natuurlijk moest de nieuwe CSL dus van zo’n spoiler voorzien zijn.  

Wanneer de eerste exemplaren worden geleverd is nog niet bekend. Ook over prijzen heeft BMW niets bekendgemaakt. 

Mogelijk interessante artikelen: