Liefhebbers moeten nog wennen aan verse lichting youngtimers

Geplaatst door Perry Snijders

Jaarlijks arriveert een verse lichting youngtimers: de auto’s die vijftien jaar geleden op de markt kwamen. Uit een onderzoek van Youngtimer Magazine blijkt echter dat liefhebbers nog wat tijd nodig hebben om te wennen aan de lichting van 2006. 

Het begrip youngtimer is niet vastomlijnd; een auto die vijftien jaar oud is, is niet van de ene op de andere dag een youngtimer. Aan de andere kant van het spectrum is een auto van veertig jaar oud ook niet overnight een klassieker. Toch wordt in veel gevallen de leeftijd van vijftien tot veertig jaar aangehouden om youngtimers af te kaderen. Voor Youngtimer Magazine is dit aanleiding om jaarlijks de verse generatie youngtimers te belichten. In het komende nummer komt ‘de klas van 2006’ aan bod: de auto’s die in dat jaar op de markt kwamen. 

In Youngtimer Magazine 68 komen de Dodge Caliber, Ferrari 599 GTB, Mercedes-Benz GL-Klasse, Škoda Roomster, Volvo C30, Lada Kalina, Subaru B9 Tribeca en Lotus Europa S aan bod. Een poll via de Instagrampagina van Youngtimer Magazine leerde dat volgers uitsluitend warmlopen voor de Ferrari, Lotus en Volvo. 

Weinig liefde voor SUV

De Dodge kan op weinig applaus rekenen: slechts 13 procent weet de auto te waarderen, een percentage dat identiek is bij de Lada Kalina. Een op de vijf heeft waardering voor de praktische Roomster, maar een aanzienlijk deel heeft bij de opmerkelijke Škoda vooral associaties met de pausmobiel. Van de volgers ziet 21 procent het wel zitten met de Subaru B9 Tribeca, maar de rest vindt het eerder een vervoermiddel voor automobilisten in de herfst van hun leven. Opmerkelijk is ook dat de Mercedes-Benz GL-Klasse weinig handen op elkaar krijgt. Hoewel SUV’s in de mode zijn, geeft 55 procent aan nooit een GL te willen. 

Veertig modellen per jaar

Overigens zijn dit niet alle modellen die in 2006 op de markt kwamen. De laatste twintig jaar komen er namelijk gemiddeld zo’n veertig nieuwe modellen per jaar op de markt, en in 2006 was dit niet anders. Onder meer de Land Rover Freelander 2, Peugeot 207, Jaguar XK, Ford S-MAX en Daihatsu Copen kwamen eveneens op de markt. Wellicht komen deze modellen in een volgende editie nog eens aan bod. 

Nadruk op jaren tachtig en negentig

Voor Youngtimer Magazine zijn deze verse youngtimers een vrolijk uitstapje. De nadruk in het magazine blijft liggen op auto’s uit de jaren tachtig en negentig. Ook die komen in de nieuwe editie, die op 18 juni verschijnt, ruimschoots aan bod; in deze editie vind je onder meer de Lancia Delta Integrale, Toyota AE86, Peugeot 309 en Mercury Grand Marquis.