Nieuwe Porsche eert Dakar-deelname

Geplaatst door Perry Snijders

Porsche op z’n best: op 9-11 om 9.11 uur werd de nieuwste 911 aangekondigd. Een nieuwe variant, die de Dakar-deelname in 1984 eert. 

De Porsche 911 is een van de allerbeste sportauto’s op de markt, maar je wordt er zelden door verrast. Iedere modelgeneratie opnieuw komen alle bekende varianten aan bod: de Carrera, de Turbo, de GT3, de GT3 RS en ga zo maar door. Maar bij de huidige generatie komt het merk met een totaal nieuwe variant, waarmee verwezen wordt naar de Dakar-deelname in de jaren tachtig. De naam van de nieuweling? Dakar! 

Dakar-winnaar 1984

Als je aan Dakar in de jaren tachtig denkt, denk je toch in eerste instantie aan de glorieuze Peugeots en de machtige DAF’s. Maar voordat Peugeot het woestijnfeest overheerste, won Porsche de rally twee keer — beide keren met René Metge aan het stuur en Dominique Lemoyne als navigator. De eerste keer dat die equipe won, was in 1984. Voor de gelegenheid had Porsche een 911 stevig aangepast: de Dakar-911 was de eerste 911 met vierwielaandrijving. 

Vierwielaandrijving

De nieuwe 911 Dakar heeft uiteraard ook vierwielaandrijving. Ook staat deze variant fors hoger op z’n poten dan andere 911’s. Porsche wil namelijk dat de auto ook in het terrein presteert. Daarom heeft het merk meer dan tienduizend zware off-road kilometers getest, onder meer bij de Zuid-Franse testbaan Château de la Tours. Voor testwerk op sneeuw en ijs ging de auto naar het Zweedse Arjeplog, waar ook Walter Röhrl werd ingevlogen. De legendarische coureur noemde de nieuwe 911 ‘incredibly fun to drive’: “Alles werkt zo precies en rustig.” Wat René Metge van de auto vindt, is nog niet bekend. 

Illuster rijtje

Meer gegevens over de 911 Dakar zijn nog niet bekend, maar volgen snel. De auto wordt namelijk onthuld op 16 november aanstaande tijdens de Los Angeles Autoshow. Overigens schaart de 911 Dakar zich in een illuster rijtje. Het is namelijk niet de eerste keer dat Porsche een modelvariant naar een wedstrijd vernoemd: de naam Carrera, die voor het eerst gebruikt werd bij de 356, verwijst naar de Carrera Panamericana, een race in de jaren vijftig waarin Porsche meerdere klasse-overwinningen boekte. De 911 Targa verwijst naar de Targa Florio, de beroemde Siciliaanse race waarvan de laatste editie (1973) werd gewonnen door Gijs van Lennep. Met een Porsche, uiteraard. 

2022 Porsche 911 Dakar

Porsche heeft foto’s vrijgegeven van het testprogramma van de nieuwe 911 Dakar. Om te ontdekken hoe de auto er definitief uit komt te zien, moeten we nog een paar dagen geduld hebben.

Mogelijk interessante artikelen: