SL: nieuwe generatie van een icoon

Geplaatst door Perry Snijders

Mercedes presenteert vandaag de nieuwe generatie van een icoon. Vandaag debuteert namelijk een nieuwe generatie van de SL. Met zijn klassieke softtop en een sportief karakter keert hij terug naar zijn roots.  

Blijkbaar is het de week van de nieuwe iconen. Nadat Land Rover eerder deze week een nieuwe Range Rover presenteerde, laat Mercedes vandaag de nieuwe SL zien. De preciezen zullen misschien vinden dat we Mercedes-Benz horen te zeggen in plaats van kortweg Mercedes, maar dat klopt niet helemaal; de nieuwe SL is namelijk een Mercedes-AMG. Voor het eerst, want de afgelopen zeven decennia was de SL wél een Mercedes-Benz. 

Mille Miglia

De geschiedenis van de SL startte op 12 maart 1952, toen een groep journalisten op de Autobahn kennis mocht maken met de 300 SL. Twee maanden daarna kwam de auto aan de start van de legendarische Mille Miglia. De productieversie van de SL liet echter op zich wachten tot 1954. In eerste instantie had het merk die productieversie helemaal niet gepland, maar de successen in de autosport zorgde voor een constante vraag. 

De 300 SL (W 198) bleef in productie tot 1957. Gelijktijdig met de 300 SL Coupé debuteerde de 190 SL, een roadster die nog niet helemaal productieklaar was maar toch al op de beursvloer van de International Motor Sport Show in New York mocht schitteren. Die 190 SL zou in productie zijn van 1955 tot en met 1963. De ‘echte’ SL, de 300 SL, kwam er ook als roadster en was in productie van 1957 tot 1963. 

Pagode

In 1963 presenteerde Mercedes-Benz de opvolger. Ditmaal geen echte sportwagen, maar een fraaie roadster: de 230 SL, die gebaseerd was op het chassis van de 220 SE. In 1967 vond Mercedes het tijd voor een nieuwe motor, waardoor de naam veranderde in 250 SL. Minder dan een jaar later volgde er opnieuw een andere motor, waardoor de naam veranderde in 280 SL. Het was een verkoopsucces, want van 1963 tot en met 1971 werden er 48.912 exemplaren van de Pagode verkocht. 

Wintersportliefhebbers met een SL waren er altijd al, maar de nieuwe generatie is er voor het eerst ook met vierwielaandrijving

Record

Dat zorgde voor hoge verwachtingen voor de opvolger, maar de R 107 maakte die helemaal waar. Het model ging in 1971 in première, in eerste instantie als 350 SL — de eerste SL met een achtcilinder. Later volgden ook zescilinders. Deze generatie van de SL zette een record neer; los van de G-Klasse bleef geen enkele Mercedes zo lang in productie als deze SL. De Bobby Ewing-SL bleef namelijk achttien jaar in productie. In die tijd werden 237.287 exemplaren gebouwd. Los daarvan bouwde Mercedes tussen 1971 en 1981 nog bijna 63 duizend SLC’s, de coupévariant van deze SL. 

Meesterwerk

In 1989 arriveerde de opvolger, de R 129 — wat ons betreft nog steeds een van de grote meesterwerken van designer Bruno Sacco. Deze generatie zette een nieuwe standaard op veiligheidsgebied, onder meer met de rolbeugel die bij dreigend onheil razendsnel omhoog kwam. Buiten dat was het de eerste SL die leverbaar was met een V12. De auto bleef twaalf jaar in productie en er werden 204.940 exemplaren gebouwd. Dat waren er weliswaar minder dan van zijn voorganger, maar die was dan ook zes jaar langer in productie. Op jaarbasis werden echter flink wat meer exemplaren gebouwd, gemiddeld zo’n 16.500. 

Eenvoud kenmerkt het ware. In dit geval visuele eenvoud, want de R 129 was een technisch meesterstuk.

Klapdak

De R 230, die in 2001 op de markt kwam, was de eerste SL met een metalen klapdak. Dit model hield het elf jaar vol en er werden 169.433 exemplaren van gebouwd. In 2012, in het jaar dat de SL zijn zestigste verjaardag vierde, kwam de R 231, die eveneens een metalen klapdak had. Er wordt weleens gezegd dat deze generatie eigenlijk een rigoureuze facelift van de R 230 was, maar daarmee wordt de R 231 onderschat. Een stevige gewichtsafname is een indicatie dat het wel degelijk een compleet nieuwe auto was; hij was zo’n 110 kilogram lichter dan zijn voorganger. 

Volledig nieuw

De SL die nu debuteert, is geheel ontwikkeld in Affalterbach, bij AMG. De SL krijgt (eindelijk) zijn stoffen kap terug. Wie graag per SL op wintersport gaat, zal blij zijn dat de nieuweling ook leverbaar is met vierwielaandrijving, voor het eerst. Mercedes laat weten dat de SL is gebaseerd op een volledig nieuwe voertuigarchitectuur; ‘geen enkel onderdeel is afkomstig van de voorganger van de SL of een ander model zoals de AMG GT Roadster’. 

Een andere noviteit is dat de SL er ook als hybride komt. Zo ver is het echter nog niet; eerst gaat de keus tussen de SL 55 4MATIC+ en de SL63 4MATIC+. De nieuwe SL komt volgend jaar naar Nederland, de prijzen zijn dan ook nog niet bekend. 

In beeld

W 198, het origineel

De roadster uit de jaren 50

Pagode, nog steeds fraai

R 107, de langst geproduceerde

R 129, meesterwerk van Sacco

R 230, met klapdak

R 231, de SL die je kunt vergeten

2022 Mercedes-AMG SL

Mogelijk interessante artikelen: