Youngtimerregeling onder vuur

Geplaatst door Perry Snijders

Youngtimers zijn de klassiekers van morgen, maar voor een deel van de youngtimerrijders is er ook een financiële reden om in een youngtimer te rijden. Voor auto’s van vijftien jaar en ouder gelden namelijk speciale bijtellingsregels. Een alliantie van ANWB, BOVAG en RAI Vereniging trekt nu ten strijde tegen deze youngtimerregeling. 

De gelegenheidsalliantie die een einde wil maken aan de youngtimerregeling, bestaat niet alleen uit ANWB, BOVAG en RAI Vereniging, maar ook uit leasekoepel VNA en milieuorganisatie Natuur & Milieu. Wat houdt die youngtimerregeling in? Wie in een auto van de zaak rijdt, moet voor privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming, ook wel bekend als ‘de bijtelling’. Normaal gesproken is dat 22 procent van de nieuwprijs, met uitzonderingen voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Bij auto’s die ouder zijn dan vijftien jaar is de bijtelling echter 35 procent van de waarde in het economisch verkeer. Een behoorlijk verschil, omdat de nieuwprijs vaak een veelvoud is van de dagwaarde. 

Autobelastingplan

Enige tijd terug maakte de alliantie het gezamenlijke Autobelastingplan 2022-2030 bekend. Met dit plan willen ze via nieuwe autobelastingen bijdragen aan een transitie naar verkeer zonder uitstoot. Dat plan werd breed uitgemeten in de pers, omdat nu ‘de autobranche’ zélf om rekeningrijden vroeg. Dat was echter niet het enige deel van het plan met grote consequenties. 

Grote consequenties

Omdat de inkomsten voor de overheid gelijk moeten blijven, bedacht de alliantie ook op welke manier de kosten gedekt moeten worden. Daar staat de eenregelige mededeling: ‘Afschaffing van de youngtimer-regeling.’ Als dat zou gebeuren, heeft het uiteraard grote consequenties voor ondernemers die nu met een youngtimer rijden, maar ook voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop en het onderhoud ervan. De partijen uit de alliantie zeggen dan ook het liefst helemaal niets over dit punt uit hun plan. De BOVAG bracht een speciale editie van de BOVAGkrant uit, maar daarin wordt dit punt niet benoemd. Floris Liebrand, woordvoerder van de RAI Vereniging, zwijgt in alle talen als we hem om commentaar vragen. De ANWB wil wel reageren, maar heeft ‘geen beleid’ als het gaat over de youngtimerregeling. Het blijft daarom een raadsel of de nieuwprijs altijd de grondslag voor de bijtelling blijft als het aan de ANWB zou liggen. 

Meer in Youngtimer Magazine 68

In Youngtimer Magazine 68, de editie die op 18 juni verschijnt, lees je meer over het dreigende einde van de youngtimerregeling, inclusief een uitgebreide reactie van de ANWB. Ook lees je daar waarom het volgens de KNAC niet zo’n vaart zal lopen. 

Mogelijk interessante artikelen: