Gezinsauto’s presteren beter dan sportwagens

Geplaatst door Perry Snijders

Als het om topsnelheid gaat, scoren sportauto’s beter dan een Ford Fiesta of Renault 4. Maar op een heel ander gebied moeten exoten hun meerdere erkennen in zulke doordeweekse auto’s. 

De prijzen van ‘gewone’ auto’s stijgen sneller dan die van sportauto’s. Althans, volgens de Hagerty Price Guide, een soort koerslijst voor klassiekers. Daarin staan zo’n 2.200 modellen vermeld, maar in de meest recente update zijn daar maar liefst 196 alledaagse modellen bijgekomen — unexceptional cars, in het vocabulaire van Hagerty. En dat is niet zo gek, want dit soort auto’s maakt een stevige opmars in de lijst. In de top 20 van grootste stijgers heeft de meerderheid een waarde beneden de 4.000 pond. 

Onbeminde werkpaarden

De waardestijging van de alledaagse auto’s is verklaarbaar, zegt John Mayhead, head of automotive intelligence bij Hagerty. ‘Deze alledaagse auto’s worden steeds zeldzamer. Decennialang waren het onbeminde werkpaarden, die uiteindelijk op zijn best als schroot zouden worden verkocht. Nu ze zeldzaam worden en een gevoel van nostalgie oproepen, gaan liefhebbers op zoek naar de resterende exemplaren — soms omdat ze er zelf een band mee hebben, maar soms ook om ze te bewaren voor toekomstige generaties.’ 

Ook jongere auto’s

In het onderzoek van Hagerty komen klassiekers als de Ford Cortina en Peugeot 203 aan bod, maar ook jongere auto’s als de Renault 4 (in Nederland geleverd tot 1986), Austin Allegro (geleverd tot 1983) en de Alfa Romeo 33 (tot 1994). Ook de Ford Fiesta (1986-1989), Austin Metro (1980-1990) en Ford Sierra (1982-1993) worden genoemd als stijgers. 

Intuïtie

Of de waardes in Nederland op soortgelijke wijze stijgen, is niet bekend. Bij gebrek aan een goede koerslijst voor youngtimers moeten we hier op intuïtie afgaan, maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat alledaagse auto’s ook hier populairder worden. Laat de Ferrari’s en Porsches dus maar even zitten en ga op zoek naar een W124 in goede staat, een kleurrijke Volvo C30 of de best geconserveerde Grand Cherokee die je kunt vinden. 

Ferrari

Overigens laat het onderzoek zien dat sportwagens óók in waarde stijgen. Zo steeg de Ferrari 308 GTB het afgelopen jaar zeven procent in waarde. De stijging van de alledaagse auto’s is procentueel echter groter. Dat neemt niet weg dat het voor de meerderheid vooral betekent dat die 308 nóg onbereikbaarder is geworden. 

Mogelijk interessante artikelen: